Najveći rečni brod napravljen u Srbiji

Plovilo koje je visoko gotovo osam, dugačko 135 metara i nastalo u Brodogradilištu „Kladovo“ najveći je rečni brod na svetu za prevoz asfalta! „Lapresta“ je izgrađena za samo šest meseci.

„Lapresta“, tvrde brodograditelji, prava je lepotica među rečnim plovilima iako će prevoziti više od 7.000 kubika asfalta u pet odvijenih tankova. Posle završnog opremanja u Holandiji, brod će ploviti u floti kompanije „Total“ iz Francuske.

„Postoji mogućnost da ‘Total’ naruči još jedan ovakav brod. Ovaj brod je nama dao potpuno novu poziciju u pregovorima sa klijentima iz Evrope, pošto zapadna Evropa gradi nove brodove, tako da ćemo imati posla naredne dve godine“, kaže direktor Brodogradilišta „Kladovo“ Milenko Lepović.

Plovilo vredi 14 miliona evra, a samo za trup je Brodogradilištu „Kladovo“ plaćeno 6,5 miliona evra.
„Ovo je jedan poseban brod, ali i deo novog koncepta naše kompanije, koji se odnosi na novi tip izgradnje u rečnoj plovidbi i podrazumeva bolju ekonomiju, veću brzinu i generalno bolje brodove“, istakao je Rajan Dejionge, predstavnik većinskog vlasnika brodogradilišta u Kladovu.

Za gradnju je angažovano 350 radnika brodogradilišta, ali i brojni kooperanti iz Rumunije i Srbije.

Izgradnja broda trajala je više od šest meseci. Stručnjaci kažu da je to rekordni rok za izgradnju ovakvog objekta. Inače ovo je najveći brod te vrste, na svetu.

Predsednik opštine Kladovo Dragan Budujkić kaže da je ovo veliki dan za Kladovo i nada se novim investicijama u brodogradnju.

Izgradnja ovakvog plovila u saradnji sa nemačkim i francuskim partnerima otvorila je Brodogradilištu „Kladovo“ izvozni put.